Idul Fitri - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Maaike Dijkstra - WaarBenJij.nu Idul Fitri - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Maaike Dijkstra - WaarBenJij.nu

Idul Fitri

Door: maaikezitinIndonesie

Blijf op de hoogte en volg Maaike

05 September 2011 | Indonesië, Yogyakarta

Het heeft eventjes geduurd voor ik weer een verslagje kon maken. Had de afgelopen week geen beschikking over internet omdat we een tripje hebben gemaakt.
Afgelopen week was het Idul Fitri. Dat is een feest dat hier gevierd wordt bij het einde van de Ramadan, een soort suikerfeest. Het hele land is dan vrij en trekt erop uit om naar familie of op vakantie te gaan. Dus wij ook!
Op maandag zijn we vertrokken naar Pangandaran, dit een mooi plaatsje aan de kust. Na een reis met de nodige hobbels en bobbels waren we erg blij om de zee weer te zien. Het plaatsje was een verademing vergeleken met het drukke Jogja. Het klimaat hier was ook een stuk aangenamer dan in Jogja dus dat beviel goed. We hebben hier erg leuke dagen gehad. Op dinsdag wilden we graag een jungletour doen en nog wat andere mooie dingen van de omgeving zien. Van de homestay hadden we een briefje gekregen met de mogelijkheden hiervoor. Nadat we het nummer dat erop stond gebeld hadden stond de man van het bedrijfje binnen drie minuten voor de deur, haha. We konden direct dezelfde dag nog een uitstapje maken. We zijn eerst naar een klein watervalletje midden in de jungle gegaan waar we konden zwemmen in een soort natuurlijke bron. Hier hebben we heerlijk gezwommen in de rust van alleen de junglegeluiden. Het was echt fantastisch om dit mee te maken! Na deze belevenis zijn we verder gegaan naar een soort kloof waar we met een bootje gevaren hebben. Dit was ook erg mooi. Daarna zijn we verder doorgereden naar een plek waar ze jonge zeeschildpadden grootbrengen om vervolgens weer in de natuur uit te zetten. Wat een bijzondere dieren zijn dat! Hierna hebben we gezien hoe je in een palmboom moet klimmen om het sap te tappen waar je palmsuiker van kunt maken. Er zijn serieus mensen die zo'n 40 keer per dag zonder enige beveiliging met hun blote voeten een palmboom in klimmen om sap te tappen. Dat hebben wij hem maar niet nagedaan.. Bij dit palmbomen bedrijfje hebben we heerlijke snoepjes gekocht die ze maken van palmsuiker en kokos, ook hebben we lopen smullen van een vers gepelde en opengesneden kokosnoot, dat was lekker!! Na deze fantastische dag hebben we nog een heerlijk versgevangen visje opgepeuzeld. Omdat we het zo leuk vonden hebben we besloten om de volgende dag nog een tour met deze gids te doen. Het was echt een heel bijzonder mannetje. Hij was erg klein en leek een beetje op een aapje. Hij wist van alles over de natuur en kon ons heel veel vertellen over de jungle wat erg interessant was. De dag erna hebben we een enorme wandeling van 5 uur door de jungle gemaakt. We hebben apen en vliegende honden en verschillende vogels gezien. Toen onze gids met zijn zelfgefabriceerde stokje een schorpioen probeerde te vangen deden we toch wel een stapje achteruit.. De tocht was heel erg mooi, maar op het einde konden we geen stap meer verzetten. De tocht met het bootje over de zee terug kwam ons zeer gelegen! Het was weer een hele mooie dag.
Op donderdag wilden we graag naar een andere plaats. Alle bussen zaten al vol dus moesten we helaas met een prive chauffeur in een jeep met airco verder reizen. Wat een pech zeg ;-). We zijn toen naar een plaatsje boven Bandung (in het westen van Java), Lembang gegaan. Volgens onze reisgidsen moest dit een mooi plaatsje zijn vlakbij een vulkaan en warmwaterbronnen. Dit klopte wel alleen moesten we van deze attracties genieten met 100.000 andere Indonesische chinezen. Iedereen had ons al gewaarschuwd dat dit zo zou zijn maar ja wij waren eigenwijs en wilden dit toch graag zien.
Dit resulteerde in honderden keren ongevraagd op de foto genomen worden en verzoekjes om gefotografeerd te worden. In het begin vonden we dit wel leuk. Maar het lijkt steeds erger te worden. Overal waar we zijn komen er wel een paar mensen naar ons toe met de vraag of ze met ons op de foto mogen. Als je dan ja zegt komt er eerst heel voorzichtig een iemand, en op een gegeven moment ben je 10 foto's met de hele familie verder. Dus nu hebben we de afspraak gemaakt dat we maar een foto doen en dan meteen met de hele familie, satu foto (1 foto)!! We zitten er ook over te denken om maar geld te vragen, dan kunnen we straks gratis op vakantie, haha! Nee hoor, best leuk allemaal.
In Lembang werden we plotseling bij het zwembad van het hotel aangesproken door twee oudere Indonesische mannen die Nederlands spraken. Zij nodigden ons uit om mee te gaan om een theeplantage te bezoeken. Dit leek ons erg leuk! Het bleek dat ze vroeger op school alleen maar Nederlands onderwijs kregen en dat ze daarom de taal zo goed spraken. Tot aan de onafhankelijkheid was het verplicht om Nederlands te spreken op school namelijk. De hele dag hebben ze ons op sleeptouw genomen samen met de hele familie. We hebben samen gegeten, wat al een belevenis op zich was om te ontdekken wat zij zoal eten. Het meeste hadden we al een keer geproefd dus dat viel mee. Uiteindelijk hebben we een theeplantage bezocht, die vroeger gerund werd door een Nederlander. Dit gaf ons wel dubbele gevoelens, maar deze mensen leken er juist wel een beetje trots op te zijn. Bij voorzichtig doorvragen over hoe zij de geschiedenis hebben beleefd konden we niet veel los krijgen. Dit vonden we wel jammer omdat we graag eens van de andere kant hadden gehoord hoe het er hier aan toe is gegaan. Ik denk dat wij als Nederlanders een aantal dingen hebben gedaan waar we niet trots op kunnen zijn. Maar aan de andere kant hebben we wel voor veel voorzieningen gezorgd waar de mensen nu nog steeds gebruik van maken. Beetje dubbel gevoel soms dus. Al met al vonden wij het erg leuk om een dagje met deze mensen opgetrokken te hebben. Uiteindelijk zijn we na een helse busreis van 22 uur weer terug in Yogyakarta aangekomen.
Vandaag zijn we weer begonnen in het ziekenhuis. Hoop dat ik nu wat meer te doen krijg. Morgen ga ik aan mijn begeleider vragen of ik gekoppeld kan worden aan een arts-assistent zodat ik een vast persoon heb met wie ik mee kan lopen. Ook zou ik graag eens een dag in ander klein ziekenhuisje buiten de stad willen kijken omdat ik gehoord heb dat je daar meer mag doen. Ik ga dus kijken wat de mogelijkheden zijn!

X

• 05 September 2011 - 07:57

Truuske En Ramon.:

Ja ja. Dag dat de studenten in Nederland al verwend zijn, maar de nederandse studenten in het buitenland hebben het nog beter lees ik.
    Mooie tripjes, wel heel vreemd om een aapje als gids te hebben :)
    Nu jullie die suikerpalm hebben gezien kunnen jullie helpen de wereld te redden. Suikerpalmen groeien alleen in gemengd bos, dus oerwoud. Van het afgetapte sap kan je (bio) brandstof maken door het te stoken en de condens op te vangen, dit is direct drinkbaar en er zit een lading alcohol in, je kan het ook gelijk gebruiken om je auto te laten rijden.
    Win - win situatie dus, de tropen moet je behouden anders heb je geen suikerpalm en je auto stoot geen giftige rommel meer uit. Als je dan zin in een borrel hebt hoef je allen maar een rietje bij je te hebben om je tank (bijna) leeg te slurpen.
    Vertelt u het allen voort!
    Voor nu suc6 met jullie stage, neem aan dat jullie weer aan de bak moeten dus...
    Groeten Tineke & Ramon.

• 05 September 2011 - 07:58

Maaike Dijkstra:

@ pipo wie = pipo?

• 05 September 2011 - 09:03

T.vanderzee01@knid.n:

Geweldig wat een ervaring al op toeristisch gebied, nu de praktijk nog he. Hoop voor je dat het lukt met een arts- assistent

• 05 September 2011 - 14:58

Heleen:

heerlijk weer van jullie te horen! en wat ee avonturen meis! dikke kus voor jullie allemaal!

• 05 September 2011 - 15:46

Kim:

Maaike, leuk! Ik waande me ook eventjes in Indonesie..

• 05 September 2011 - 16:54

Gemma En Albert:

Wat weer een mooi verhaal!
    Dikke kus ons.
    ps. gebruik je je eigen telefoon? of heb je een ander nummer?

• 06 September 2011 - 21:47

Carla:

Of dacht je dat ik je niet in de gaten hou!!!! Wanneer en op welke tijden kan je skype??????? leuk om alles zo te volgen en ook te zien natuurlijk!! Vind je echt stoer!!!

dikke tuut

• 06 September 2011 - 21:49

Pipo:

= carla hihi

• 08 September 2011 - 06:26

Marielle:

Super vet maaike! erg leuk verhaal en mooie foto's! succes en veel plezier met je stage!

• 08 September 2011 - 14:25

Linda :

He Maaike, via facebook kwam ik op je site, leuk om de verhalen te lezen! Veel plezier daar met z'n 3en!